Hey, det er jo mit billede ?! // Din blog og ophavsretten

Som blogger eller instagrammer har du måske prøvet, at andre, firmaer som private, bruger dine billeder uden din tilladelse. Det har jeg….

Det er en ærgerlig situation. Som skaber af billedet er jeg naturligvis stolt af og smigret over, at de vil bruge mine billeder, men når det er sagt, er det udnyttelse uden min tilladelse. Private som bruger billederne, bruger dem til at fremme deres egne interesser, og firmaerne til at markedsføre deres egne produkter. Ydelser som de ellers skal bruge tid og penge på. Istedet vælger de at udnytte mit(dit) arbejde, og dermed springe over hvor gærdet er lavest.

Er det okay? Hvad skal man gøre i den situation? Og hvad er dine rettigheder som skaber af billedet?

Personligt blogger jeg af interesse for og kærlighed til nail art og neglelak. Det er for mig en mulighed for at udtrykke mig kreativt og dele det med mine følgere. Jeg er som blogger ikke interesseret i at fremstå som en billig reklamesøjle, og jeg ønsker ikke at mine billeder skal udnyttes i en sammenhæng jeg ikke selv har lavet dem til og godkendt!

Copyright

Retsstillingen på området er ret simpel – Man må aldrig kopiere andres billeder uden samtykke !

Paragrafferne:

Ophavsretslovens § 1:

Hvis billedet har karakter af egentlig kunst, er det beskyttet af ophavsretslovens § 1 som kunstværk. Hvornår er der så tale om kunst? Det er der når billedet har værkshøjde – om billedet har værkshøjde er en konkret vurdering, og en meget kompleks juridisk problemstilling som ikke hører til her.  – Om nail art på et fotografi er kunst er tvivlsomt, og det er i sidste ende op til den danske Højesteret at afgøre det.

Heldigvis findes der en decideret fotografibeskyttelse!

Ophavsretsloven § 70:

Den, som fremstiller et fotografisk billede (fotografen), har eneret til at råde over billedet ved at fremstille eksemplarer af det og ved at gøre det tilgængeligt for almenheden.

Paragraffen indeholder en selvstændig fotografibeskyttelse som beskytter ethvert fotografi. Hvornår er der så tale om et fotografi? Det er der så snart du trykker på knappen på et kamera. Rent praktisk fungere beskyttelsen sådan, at man ikke må kopiere et fotografi, eller anvende det på nogen måde offentligt uden samtykke fra fotografen.

Hvad gør man så hvis det alligevel sker? – Man vil først og fremmest kunne kræve erstatning for det lidte tab. Der skal dog kunne bevises et tab, hvilet kan være vanskeligt. Man kan derfor istedet kræve et vederlag for brugen af fotografiet jf. ophavsretsloven § 83. – Ofte fastsættes vederlaget ud fra en fiktiv licensaftale. Altså ud fra hvad der ville være givet i “løn” såfremt der havde været en aftale om brug af billedet.

Held og lykke derude og pas godt på jer selv :*

Reklamer

2 Comments Tilføj dine

  1. Sandra siger:

    Fedt endelig at få nogle klare linjer om det, som man kan forstå!!

    1. nailnewbee siger:

      Er glad for at du kan bruge det Sandra 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s